Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Η Αντιδραστική Αποσύνθεση του Κουρδικού Εθνικισμού

ή πώς ένα εθνικιστικό «αντιιμπεριαλιστικό» κίνημα στα χέρια μικροαστών εθνικιστών, γλιστράει στην ανοικτή συνεργασία με τον κάθε σημαίας ιμπεριαλισμό κι από 'κει στην ανοιχτή πλέον συμμαχία με το μακελάρη του Συριακού λαού. Η προδοσία από αυτές τις ταξικές δυνάμεις των προσδοκιών του Κουρδικού λαού για αυτοπροσδιορισμό και εθνική ανεξαρτησία  έχει συντελεστεί.

 Αναδημοσίευση από τους Νιου Γιορκ Τάιμς


Της Καρλόττα Γκωλ


Μετάφραση Παραναγνώστης

Από την υποδοχή των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών στο θύλακα
της Αφρίνης την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018. .Διακρίνονται πορτραίτα
του Οτσαλάν και του Άσαντ. Φωτογραφία του Αχμάντ Σάφι Μπιλάλ 
Πρακτορείο του Γαλλικού Τύπου, Εικόνες Γκετύ.



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Πιστές στην κυβέρνηση της Συρίας πολιτοφυλακές κατέφθασαν στο βορειοδυτικό θύλακα της Αφρίνης την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου σε υποστήριξη των Κουρδικών πολιτοφυλακών, διεκδικώντας έδαφος και υποσκελίζοντας τις τουρκικές δυνάμεις, που ήδη βαδίζουν μαχόμενες προς την πόλη εδώ και σχεδόν ένα μήνα.
 Τηλεοπτικές εκπομπές και αναρτήσεις κοινωνικών μέσων δείχνουν πλήθη να πανηγυρίζουν στην κεντρική πλατεία της πόλης της Αφρίνης, ανεμίζοντας σημαίες και κρατώντας αφίσες του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και του Κούρδου μαχητικού ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είναι φυλακισμένος στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία.

Η είσοδος στην Αφρίνη δυνάμεων πιστών στον κ Άσαντ – αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ συριακής κυβέρνησης και κουρδικών πολιτοφυλακών, με την υποστήριξη του Ιράν και της Ρωσίας – παραβλάπτει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Συρία. Είναι ένα από τα πολλά εμπόδια που έχει βρει μπροστά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια του επταετούς εμφύλιου πόλεμου της Συρίας.

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστο για την Τουρκία», δήλωσε ο Μάικλ Στήβενς, μελετητής της Μέσης Ανατολής στο Royal United Services Institute του Λονδίνου. «Περιορίζει τις τουρκικές στρατηγικές επιλογές». Η Τουρκία, είπε, κατέστησε σαφές ότι, αν δεχθεί επίθεση από κυβερνητικές δυνάμεις, οι δυνάμεις της θα ανταποδώσουν τα πυρά.

Η Τουρκία ξεκίνησε την επιδρομή της στην Αφρίνη εδώ κι ένα μήνα, ισχυριζόμενη ότι θέλει να εκκαθαρίσει το θύλακα από τις κουρδικές πολιτοφυλακές, οι οποίες, όπως λέει, συνδέονται με την οργάνωση Κουρδικό Εργατικό Κόμμα ή P.K.K. του κ Οτσαλάν, το οποίο εδώ και χρόνια διεξάγει αυτονομιστική εξέγερση στην Τουρκία.

Η Τουρκία κινητοποίησε εκατοντάδες εκπαιδευμένους από τη C.I.A. Άραβες Σύρους μαχητές από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό της αντιπολίτευσης, ως αιχμή του δόρατος για την επίθεσή της και βομβάρδισε το θύλακα από αέρος και με πυρά πυροβολικού.

Αλλά οι τουρκικές δυνάμεις δυσκολεύονται να προχωρήσουν ενάντια στους καλά προετοιμασμένους Κούρδους μαχητές. Μετά από μάχες ενός μηνός, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν χάσει 32 στρατιώτες. Έχουν καταλάβει δεκάδες χωριά κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, αλλά δεν έχουν ακόμη φτάσει στις κύριες πόλεις.

Η συριακή κυβέρνηση αντιτάχθηκε εξ αρχής στις Τουρκικές ενέργειες καταγγέλλοντας παραβίαση της Συριακής κυριαρχίας, αλλά η Ρωσία, η οποία ελέγχει τον Συριακό εναέριο χώρο, τον άνοιξε για τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα.

Σύροι και Κούρδοι αξιωματούχοι πρότειναν από την αρχή στη συριακή κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να προστρέξει για να βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις.

Ο Ιμπραήμ Χαμίντι, Σύρος δημοσιογράφος της εκδιδόμενης στο Λονδίνο Αραβικής εφημερίδας Asharq al-Awsat έγραψε την Τετάρτη ότι ανώτεροι Ρώσοι και Σύροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Σαμπάν Χάμο, ηγέτη των Μονάδων Προστασίας του κουρδικού λαού, ή YPG, στην πόλη του Χαλεπίου για να επεξεργαστούν μια συμφωνία.

Ο επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης, Ταξίαρχος Μαλέκ Αλία, αναφέρει ο κ. Χαμίντι, συμμετείχε στη συνάντηση μαζί με τον επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης Στρατού στη βόρεια Συρία.

Σε χωριστές συναντήσεις, προσθέτει, στην αντίπαλη πλευρά, Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να επεξεργαστούν μια λύση για την πόλη της Μαμπίζ. Ο κ. Ερντογάν απαιτεί να αποσυρθούν οι δυνάμεις των Y.P.G. και από τη Μαμπίζ, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν στρατιωτική βάση και συνεργάζονται με τις Y.P.G. στον αγώνα του εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο κ. Ερντογάν απείλησε, να επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Αφρίνη για να επιτεθεί στην πόλη, βάζοντας σε δοκιμασία τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών-Τουρκίας.

Οι κουρδικές πολιτοφυλακές καλωσόρισαν την υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης στον αγώνα τους εναντίον των τουρκικών δυνάμεων, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την αυτονομία τους. Ο Μπρουσκ Χάσκα, στρατιωτικός αξιωματούχος των Y.P.G., δήλωσε αυτή την εβδομάδα σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ότι θα δέχονταν οποιαδήποτε βοήθεια για τις δυνάμεις τους στην Αφρίνη. «Καλωσορίζουμε οποιαδήποτε δύναμη έρχεται να προστατεύσει την Αφρίνη και τους πολίτες της από την επίθεση των Τούρκων και του ΝΑΤΟ», έγραψε. «Είμαστε μέρος της Συρίας και όχι μέρος του καθεστώτος, έχουμε ακόμα τη δική μας διοίκηση, αλλά καλωσορίζουμε οποιαδήποτε πλευρά έρχεται σε προστασία μας».

Τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η επιχείρησή τους θα συνεχιστεί και εξέφρασαν σκεπτικισμό σχετικά με τις προθέσεις της συριακής κυβέρνησης.

«Εάν εισέλθουν για να εκκαθαρίσουν το P.K.K./Y.P.G. δεν υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Γκαβούσογλου, χρησιμοποιώντας τα ακρωνύμια για τις τουρκικές και συριακές κουρδικές ομάδες. «Αλλά εάν το καθεστώς εισέλθει για να προστατεύσει το Y.P.G. εκεί, κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει ».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Νουρετίν Κανικλί, είπε ότι την Πέμπτη αμφέβαλλε αν οι φιλοκυβερνητικές Συριακές πολιτοφυλακές που προωθούνταν προς την Αφρίνη ήταν σε θέση να καθυποτάξουν τις κουρδικές πολιτοφυλακές, που αποτελούν το στόχο της Τουρκίας.

«Οι ένοπλες μονάδες που υποτίθεται ότι στέλνονται στην Αφρίνη από το Συριακό καθεστώς, δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το αποτέλεσμα του αγώνα που έχουμε διεξάγει στην περιοχή, ούτε και θα την έχουν ποτέ», όπως φέρεται να είπε ο κ. Κανικλί από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή σε μια στρατιωτική τελετή στην επαρχία Καϊσερί. «Όποιος συντάσσεται με την τρομοκρατία θα καταστεί στόχος μας».

Τούρκοι αναλυτές επεσήμαναν ότι η Ρωσία χειραγωγεί τους παίκτες από τα παρασκήνια. «Η Ρωσία δεν είναι εκτός της διαδικασίας, αλλά μάλλον στο κέντρο της», δήλωσε ο Κερίμ Χας, λέκτορας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας. Είπε επίσης ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την τουρκική επίθεση για να εκβιάσει της συνεργασία της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων. «Το ραβδί είναι η Τουρκία και τώρα το P.Y.D. θα κάτσει στο τραπέζι με τους όρους της Μόσχας», δήλωσε ο κ. Χας, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο του πολιτικού βραχίονα των Y.P.G.

Ο κ. Ερντογάν έχει υπερασπιστεί την εισβολή στην Αφρίνη ως απαραίτητη για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, αλλά έχει επίσης υποσχεθεί ότι θα επιτρέψει σε κάποιους από τους 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο σκοπός του ήταν να εγκαταστήσει μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων εκκαθαρισμένη από Κούρδους αγωνιστές και που θα μπορούσε να καταληφθεί από Συριακές Σουνίτικες δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης στον κ. Άσαντ.

Πολλοί μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εντάχθηκαν στην επιχείρηση ελπίζοντας να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα χωριά της βόρειας Συρίας. Κι όμως, υπέστησαν δεκάδες απωλειών χωρίς να προσεγγίσουν αυτόν το στόχο τους.

Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης της Συρίας να αναλάβει τον έλεγχο της Αφρίνης θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στον κ. Ερντογάν διέξοδο καθώς η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη.

«Μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε ή ότι απέσπασε κάποιο στρατηγικό κέρδος, εάν ο Άσαντ δουλέψει εναντίον του ελέγχου της περιοχής από το PYD», δήλωσε ο κ. Στήβενς, ο αναλυτής στο Λονδίνο. Και πρόσθεσε: «Η στρατηγική θέση της Τουρκίας ήταν πάντοτε αρκετά αδύναμη˙ παίζουν για κάποιο τακτικό κέρδος».





Η Ουαΐντα Σαάντ και η Νάντα Χόμσι συνέβαλαν με ρεπορτάζ από τη Βηρυτό, από τον Λίβανο και από έναν υπάλληλο των Νιου Γιορκ Τάιμς από τη Δαμασκό της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου