Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Οι Ουκρανοί Αγωνίζονται για μια Καλύτερη Κοινωνία

Αναδημοσίευση από το InternationalViewPoint

Μετάφραση:  Παραναγνώστης



Ο Ilya Boudraïtksis είναι εκ των ηγετών της οργάνωσης «Vpered» («Εμπρός») ρωσικού τμήματος της IV διεθνούς η οποία συμμετείχε στην ίδρυση του «Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος» (RSD) .Αυτή η συνέντευξη αρχικά δόθηκε στο γερμανικό ιστότοπο marx21. Μεταφράστηκε στα αγγλικά από τη Red Flag ( Αυστραλία) .




  • Ilya , δραστηριοποιείστε στο « Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ρωσίας » και βρεθήκατε στο Κίεβο παρατηρητής των πρόσφατων διαδηλώσεων . Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας ;
Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την αριστερά στην Ουκρανία και ταξίδεψα στο Κίεβο πριν από δύο εβδομάδες στον απόηχο των νόμων κατά των διαδηλώσεων που κατέστησαν την Ουκρανία ένα οιονεί αστυνομικό κράτος .

  • Πώς απάντησε το κίνημα σε αυτό;
Ριζοσπαστικοποιήθηκε . Υπήρξαν αρκετές συγκρούσεις με την αστυνομία και οι άνθρωποι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο. Αρκετοί διαδηλωτές σκοτώθηκαν. Στήθηκαν επίσης  οδοφράγματα κατά μήκος των ορίων του διοικητικού κέντρου της πόλης .
  • Έχει επιτύχει νίκες το κίνημα  ;
Ο Γιανουκόβιτς αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι η καταστολή δεν θα ανακόψει το κίνημα και αντ'  αυτής έκανε την προσπάθεια να ελέγξει το κίνημα προσφέροντας θέσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος. Η προσφορά απορρίφθηκε καθώς μία από τις προϋποθέσεις ήταν ένα να παύσουν οι διαμαρτυρίες - μια υποχώρηση που το κίνημα ήταν απρόθυμο να δεχτεί .
  • Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το κίνημα;
Οι άνθρωποι είναι απίστευτα αποφασισμένοι. Έχουν καταλάβει την κεντρική πλατεία του Κιέβου για πάνω από δύο μήνες και την υπερασπίστηκαν ενάντια συνεχείς επιθέσεις της αστυνομίας. Έστησαν οδοφράγματα ύψους τεσσάρων μέτρων, και κατέλαβαν κτίρια κλειδιά, όπως το δημαρχείο, το διοικητήριο των σωματείων και η γκαλερί τέχνης της πόλης. Εκτός από αυτό οι άνθρωποι στην πλατεία οργάνωσαν τις προμήθειες σε τρόφιμα και ρούχα, ένα κέντρο πληροφοριών και ένα αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο. Η αυτο - οργάνωση του στρατοπέδου διαμαρτυρίας είναι πολύ εντυπωσιακή .
  • Φοβούνται οι διαδηλωτές ;
Όχι πραγματικά . Οι άνθρωποι τριγυρνούν με κλομπ και κράνη και αν δουν μπάτσους, τους ξυλοκοπούν . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν πια μπάτσοι στο δρόμο! Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι έχει δύο επιλογές – ή να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο ή να υποχωρήσουν.
  • Ποιες είναι οι πολιτικές δυνάμεις στο κίνημα ;
Οι οργανωμένες πολιτικές δυνάμεις είναι κυρίως από τη δεξιά - από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της ελεύθερης αγοράς μέχρι την άκρα δεξιά ,τον υπερεθνικιστικό «Δεξιό Τομέα».
  • Τι είναι ο «Δεξιός Τομέας »;
Είναι ένας συνασπισμός ακροδεξιών ομάδων με στρατιωτικού τύπου δομές . Μεταξύ αυτών είναι έμπειροι μαχητές από τις λέσχες των οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Ντιναμό Κιέβου.
  • Πώς απάντησαν οι διαδηλωτές στην άκρα δεξιά ;
Επί το πλείστον θετικά.. Όχι επειδή τους υποστηρίζουν ιδεολογικά , αλλά επειδή φαίνονται το πιο αξιόμαχο και μαχητικό τμήμα του κινήματος. Και πάλι , υπάρχουν μερικοί που τους θεωρούν εξτρεμιστές οι οποίοι φωτίζουν αρνητικά το κίνημα.
  • Μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι  το « Svoboda» ...
Αυτό είναι το ισχυρότερο κόμμα της άκρας δεξιάς στην Ουκρανία, με 10 % των ψήφων στις τελευταίες εκλογές . Η άνοδός τους στο προσκήνιο ήταν ένα υποπροϊόν του γεγονότος ότι ο προηγούμενος πρόεδρος , Βίκτορ Γιούσενκο, καλλιέργησε υπερεθνικιστικά αισθήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του .
  • Τι σημαίνει αυτό ;
Λοιπόν, για παράδειγμα , ο Γιούσενκο υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα ουκρανικά SS ήταν στην πραγματικότητα πατριώτες επειδή αγωνίστηκαν ενάντια στην ξένη κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης .
  • Αστειεύεστε; !
Μπορείς να το συλλάβεις, μόνο εάν έχεις κατανοήσει τη φύση του ουκρανικού εθνικισμού. Στην Ουκρανία σήμερα υπάρχουν περίπου 20 αγάλματα του Stepan Bandera, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο εξέχοντες ηγέτες των SS. Αυτή η ακροδεξιά ερμηνεία του Ουκρανικού εθνικισμού έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στην τρέχουσα πολιτική και αυτός είναι ο λόγος που κόμματα όπως το Svoboda καταλαμβάνουν τώρα μια τέτοια κεντρική θέση στο κίνημα .
  • Θα λέγατε τότε ότι το κίνημα είναι φασιστικό;
Νομίζω ότι είναι μια απλοποίηση ...
  • Τι εννοείτε ;
Ο φασισμός εμφανίστηκε κατά τη μεταπολεμική περίοδο, μετά τον Α' Παγκόσμιου Πόλεμο, για να συντρίψει ένα μαχητικό και επαναστατικό εργατικό κίνημα σε ολόκληρη την Ευρώπη . Οι φασίστες ανέλαβαν το έργο της σύνθλιψης του εργατικού κινήματος και της διάσωσης του καπιταλισμού σε χώρους όπου το δημοκρατικό κράτος δεν θα μπορούσε. Αυτό συνέβη τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία .
  • Και σήμερα ;
Σήμερα δεν υπάρχει ούτε επαναστατικό εργατικό κίνημα , ούτε φασιστικό κίνημα με πρόθεση να το συνθλίψει. Επίσης , δεν υπάρχει ούτε κρίση της φιλελεύθερης δημοκρατίας ούτε  και δυσπιστία μεταξύ της καπιταλιστικής τάξης και του κράτους, πράγμα που θα ωθούσε την πρώτη να εναποθέσει την πίστη της στο Φασισμό, τουλάχιστον όχι ακόμα .
  • Ποια είναι η φύση του κινήματος τότε;
Στη Μαϊντάν , υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται από διάφορες καταπιεζόμενες κοινωνικές ομάδες: εργαζόμενοι , άνεργοι , φτωχοί και φοιτητές . Αντιτίθενται στο κράτος και στις ελίτ . Ο όρος φασισμός δεν εφαρμόζεται, διότι η ταξική σύνθεση των κομμάτων είναι εντελώς διαφορετική .
  • Αλλά υπάρχουν φασίστες στη Μαϊντάν ;
Σαφώς. Η ιδεολογία του «Δεξιού Τομέα» είναι φασιστική. Και αυτή η ομάδα επιχειρεί να εγκαθιδρύσει την ηγεμονία της μέσα στο κίνημα .Μέχρι στιγμής , ωστόσο, δεν λειτούργησε, επειδή ο πυρήνας του κινήματος δεν έχει τίποτα να κάνει με το φασισμό .
  • Τι είναι τότε;
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Το κίνημα αυτό είναι το προϊόν μιας μετα-σοβιετικής κοινωνίας στην οποία η ταξική συνείδηση και η διαμαρτυρία είχε σχεδόν εξαλειφθεί . Αυτό σημαίνει ότι τα κινήματα διαμαρτυρίας μπορούν να είναι εξαιρετικά ετερογενή και μπορούν να μεταμορφώνονται ιδεολογικά πολύ γρήγορα – τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά.
  • Πώς η διαμαρτυρία στη Μαϊντάν εξελίχθηκε στη σημερινή της μορφή ;
Αυτή τη στιγμή έχει έναν εθνικιστικό, αντικομμουνιστικό χαρακτήρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δεξιά είναι σε καλύτερη θέση και καλύτερα οργανωμένη για να παρέμβει στο κίνημα, οφείλεται όμως και στον καταστροφικό ρόλο που διαδραμάτισε το Ουκρανικό Κομμουνιστικό Κόμμα .
  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα πήρε 13 τοις εκατό στις τελευταίες εκλογές ;
Ναι. Στη συνέχεια , η προτεραιότητα τους ήταν να καταξιωθούν εντός του καθεστώτος του Γιανουκόβιτς . Για παράδειγμα , ψήφισαν τους νόμους κατά των διαδηλώσεων. Χωρίς την ψήφο τους οι νόμοι αυτοί δεν θα είχαν περάσει . Δυστυχώς οι περισσότεροι Ουκρανοί συνδέουν απόλυτα την «αριστερά» με το Κομμουνιστικό Κόμμα .
  • Ποια είναι η στάση τους απέναντι στο κίνημα Μαϊντάν ;
Επικρίνουν τον εθνικισμό, αλλά όχι από μια διεθνιστική προοπτική. Αντίθετα, αντιπαραθέτουν τον ρωσικό σωβινισμό! Είναι κατακριτέοι .
  • Τι κάνει η πραγματική αριστερά ;
Η αριστερά είχε μια ανάμικτη και αμφίθυμη απάντηση στο κίνημα ευθύς εξ αρχής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το κίνημα είναι ξένο, ακροδεξιό και παίρνουν θέση κατά της συμμετοχής . Άλλοι έχουν συμμετάσχει και προσπαθήσει να ωθήσουν το πολιτικό πεδίο προς τα αριστερά .
  • Είναι τόσο δύσκολο ;
Ναι. Η ακροδεξιά αντιπαρατίθεται στους αριστερούς ακτιβιστές . Τους παίρνουν τα φυλλάδια και τις σημαίες τους και μερικές φορές τους ξυλοκοπούν .
  • Άρα, δεν υπάρχει κανένας χώρος για την αριστερά ;
Φυσικά και υπάρχει ! Ακριβώς λόγω της κυριαρχίας της δεξιάς ...
  • Θέλετε αντίλογο με τους Ναζί ;
Ίσως με κάποιους, αλλά το κυριότερο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών είναι για πρώτη τους φορά πολιτικά ενεργοί  και δεν είναι ιδεολογικά στρατευμένοι σε κάποια πλευρά ακόμα .
  • Γιατί είναι ο εθνικισμός ένα τόσο μεγάλο μέρος του κινήματος ;
Είναι συνδεδεμένος με τον τρόπο που η Ουκρανία ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο έθνος – μέσα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εθνικισμός είναι τόσο δημοφιλές ιδεολογικό υπόβαθρο. Η νοοτροπία μοιάζει με αυτή μιας πρώην αποικίας. Οι περισσότεροι Ουκρανοί πιστεύουν ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να  μην κυριαρχούνται από ξένη δύναμη .
  • Αλλά δεν είναι το κίνημα ισχυρότερο στην Δυτική Ουκρανία ;
Ναι, ασφαλώς η ουκρανική πολιτική είναι πολύ διχασμένη μεταξύ Ανατολής και Δύσης , τόσο πολιτιστικά όσο και οικονομικά . Στα ανατολικά οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν ρωσικά ως πρώτη γλώσσα τους . Ακόμα και ο Vitali Klitschko μιλάει ουκρανικά με βαριά ρωσική προφορά .
  • Και στα δυτικά ;
... μιλιέται κυρίως η ουκρανική. Σε μία από τις φτωχότερες χώρες σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν σαφώς πιο φτωχοί και άνεργοι στα δυτικά παρά στις βιομηχανικές περιοχές της ανατολής γύρω από το Χάρκοβο και το Ντνιπροπετρόβσκ. Οι δυτικο-Ουκρανοί μεταναστεύσουν στην Τσετσενία και στην Πολωνία , επειδή εκεί οι μισθοί είναι σημαντικά υψηλότεροι από ό,τι στην πατρίδα τους .
Επίσης , στα δυτικά, έχουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου του Κιέβου. Η εκκλησία αυτή αποσχίστηκε το 1991 και τώρα οι ιερείς της μιλούν από τα βήματα της πλατείας Μαϊντάν , ενώ στα ανατολικά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι πιο συντηρητική και οι ιερείς της  κατά κανόνα υποστηρίζουν τον Γιανουκόβιτς .

  • Τι σημαίνει αυτό για το κίνημα ;
Στα δυτικά το 99 τοις εκατό των ανθρώπων υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες. Οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει με λεωφορεία για το Κίεβο , ώστε να μπορούν να ζήσουν την πλατεία Μαϊντάν και να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες. Φοβούνται τον έλεγχο της Ρωσίας και θέτουν ως προτεραιότητα τον αγώνα κατά του Γιανουκόβιτς, τον οποίο θεωρούν ως την επιστροφή της Ουκρανίας στο καθεστώς ρωσικής αποικίας.
  • Πιστεύετε ότι αυτός ο φόβος είναι βάσιμος ;
Όχι απαραίτητα . Το ρωσικό κράτος συνεχώς προσπαθεί να κάνει την Ουκρανία να εξαρτάται από αυτό, για παράδειγμα , κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου μέσα στο χειμώνα . Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει πραγματικά τους Ουκρανούς για το ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον Βλαντιμίρ Πούτιν .
  • Άρα, η εναλλακτική λύση για την κυκλοφορία είναι η ΕΕ;
Το κίνημα στρέφεται ιδιαίτερα εναντίον της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και το ζήτημα της ΕΕ είναι δευτερεύον ως προς αυτό. Το ζήτημα της ΕΕ εμφανίζεται , επίσης, κατά φυσικό τρόπο, ως η μόνη εφικτή εναλλακτική λύση απέναντι στον φιλορωσικό προσανατολισμό. Εκτός από αυτό, πολλοί Ουκρανοί πιστεύουν στην ψευδαίσθηση ότι η προσέγγιση προς την ΕΕ θα φέρει μαζί της την ευημερία , την ελευθερία και τη δημοκρατία που υπάρχει και σε άλλα κράτη που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης .
  • Ποιος υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ;
Μερικοί ολιγάρχες που έχουν τον έλεγχο πάνω μερικά από τα αντιπολιτευτικά κόμματα δίνουν υποσχέσεις ότι θα ήταν καλό για τις επιχειρήσεις . Όμως, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν έγινε λόγος για μέσο άνθρωπο ούτε και για τα θέματα που θα ήθελε να  τεθούν, ούτε για την καταπολέμηση της πολιτικής διαφθοράς , ούτε για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις . Το ζήτημα ήταν πάνω από όλα να επιτραπεί η πρόσβαση των συμφερόντων της ΕΕ προς την ουκρανική αγορά .
  • Δεν θα μπορούσε μια συμμαχία με την ΕΕ  να μετριάσει την οικονομική κρίση της Ουκρανίας ;
Η μοίρα των ανατολικοευρωπαίων γειτόνων μας μιλάει κατά . Πάρτε το παράδειγμα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας , όπου τα μεν εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί,  οι τιμές όμως αυξήθηκαν . Υπάρχουν όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά μέσα και γύρω από τη Δυτική Ευρώπη , όπου εργάζονται με χαμηλότερους μισθούς και χρησιμοποιούνται για να πιέζουν προς τα κάτω τους μισθούς των ανθρώπων που ζουν εκεί ήδη . Ο ενθουσιασμός για την είσοδο στην ΕΕ ήταν βραχύβιος σε αυτές τις χώρες, καθώς ακόμα και αν όλες οι χώρες της ΕΕ υποτίθεται να είναι ίσες, κάποιες είναι πιο ίσες από τις άλλες .
  • Γιατί τότε η Ουκρανία έχουν τόσο ισχυρές αυταπάτες για την ΕΕ ;
Το έναυσμα για τις διαδηλώσεις ήταν ότι ο Γιανουκόβιτς αποφάσισε να μην υπογράψει μια συμφωνία με την ΕΕ, την τελευταία στιγμή το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου . Μέχρι τότε όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης , αλλά και η κυβέρνηση διεξήγαν εκστρατεία για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
  • Μια ανυπόγραφη συμφωνία οδήγησε σε ένα μαζικό κίνημα ;
Ο Γιανουκόβιτς δεν είχε επεξεργαστεί καμμία προπαγάνδα για την αλλαγή στη στρατηγική του. Κυριολεκτικά εν μία νυκτί ολόκληρη η θέση της κυβέρνησης άλλαξε. Από τη θέση πως η υπογραφή των συμφωνιών ήταν ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ουκρανία από τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, σε εκείνη τη θέση που λέει ότι η ΕΕ βρίσκεται σε βαθύτατη αντιδιαστολή προς τα εθνικά συμφέροντα του αγαπημένου μας έθνους .
  • Μια σοβαρή  ήττα ...
... Αυτό ήταν καθοριστικό, για την αυθόρμητη εκδήλωση της διαμαρτυρίας . Όλοι νόμιζαν ότι Γιανουκόβιτς οδηγούσε την Ουκρανία προς την κατεύθυνση της ΕΕ και , στη συνέχεια, ξαφνικά , ο Πούτιν ξετίναξε την πιστωτική του κάρτα και έκανε μια προσφορά που δεν ήταν δυνατόν να απορριφθεί . Επίσης, ήταν τόσο όμοια ...
  • ... Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης το χρησιμοποίησαν αυτό έξυπνα ...
Επειδή οι ολιγάρχες που τα ελέγχουν προσδοκούν ότι θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Είναι , ωστόσο , σημαντικό ότι οι ολιγάρχες και τα κόμματά τους δυσκολεύτηκαν να κατευθύνουν το κίνημα. Έχει το δικό του πολιτικό κέντρο εξουσίας , γύρω από το οποίο θα άξιζε η αριστερά να παλέψει.
  • Είναι όλοι οι ανατολικο-ουκρανοί με την πλευρά του Γιανουκόβιτς ;
Ακόμη και στα ανατολικά , αν γινόταν μια ψηφοφορία για μια ένωση με τη Ρωσία , οι περισσότεροι άνθρωποι θα την καταψήφιζαν. Επίσης, δεν δίνουν καμία πίστη στη ρωσική κυβέρνηση. Παρ' όλα αυτά , ο Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να έχει υποστήριξη στα ανατολικά .
  • Παραμένει τότε σταθερή η κυβέρνησή του;
Όχι. Αυτό που αποδυναμώνει τον Γιανουκόβιτς , εκτός από το μαζικό κίνημα στη Δύση , είναι το ίδιο το ολιγαρχικό σύστημα. Μερικοί από τους χορηγούς του «Κόμματος των Περιφερειών» του Γιανουκόβιτς απαιτούν εκ των έσω την παραίτηση του τώρα. Αν οι ολιγάρχες έπαιρναν αυτή η θέση δημόσια , ο πρόεδρος θα έχανε επίσης την εναπομένουσα υποστήριξή του στον πληθυσμό αρκετά γρήγορα . Σύμφωνα με μια τρέχουσα έρευνα ο Klitschko θα αποκτούσε μια μεγάλη πλειοψηφία με την ψήφο κατά του Γιανουκόβιτς για το προεδρικό αξίωμα . Αυτό σημαίνει, ουσιαστικά , ότι πολλοί Ρωσόφωνοι  ανατολικοουκρανοί θα ψήφιζαν  Klitschko .
  • Είναι ο Klitschko ο σταρ του κινήματος ;
Εκείνο που  τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως επί το πλείστον κρύβουν είναι ότι το κίνημα είναι βασικά πολύ κριτικό απέναντι σε πολιτικούς και άλλους αυτοαναγορευθέντες σε ηγετικές φιγούρες. Ο Klitschko είναι ένας από τους λίγους που  αποδοκιμάζεται ελάχιστα όταν μιλάει στην πλατεία Μαϊντάν. Αλλά αυτό σίγουρα δεν τον καθιστά σταρ του κινήματος .
  • Από πού προέρχεται η κριτική προς τους άλλους πολιτικούς της αντιπολίτευσης;
Πολλοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, η φυλακισμένη Julia Timoschenko, έχουν ήδη αποδειχθεί διεφθαρμένοι . Ο Klitschko , όχι ακόμα. Παρ' όλα αυτά , κι αυτός εξαρτάται από τα ίδια οικονομικά αφεντικά όπως και οι άλλοι πολιτικοί..
  • Μιλάτε ξανά και ξανά για «ολιγάρχες». Τι τους κάνει τόσο διαφορετικούς, σε σύγκριση με ό,τι θα λέγαμε αλλού πολυεκατομμυριούχους  ;
Ένας  «ολιγάρχης» δεν έχει μόνο μια μεγάλη επιρροή στην οικονομία και στην κοινωνία , αλλά και άμεσο έλεγχο πάνω σε ένα ή περισσότερα πολιτικά κόμματα . Ως εκ τούτου , ο ολιγάρχης μπορεί να μετατρέψει το χρηματιστικό του κεφάλαιο σε άμεση πολιτική εξουσία .
  • Ποια κόμματα ελέγχονται από τους ολιγάρχες ;
Όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ολιγάρχες. Ακόμη και το Svoboda δεν θα ήταν δυνατό να αποκτήσει τόσο μεγάλη επιρροή , χωρίς τους ολιγάρχες .
  • Τι έχουν να πουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το θέμα αυτό ;
Οι ολιγάρχες κατέχουν όλους τους μεγάλους σταθμούς μετάδοσης τηλεοπτικών προγραμμάτων και επηρεάζουν άμεσα το περιεχόμενό τους. Έτσι, οι πολιτικοί από το Svoboda είχαν ήδη προσκληθεί σε σημαντικές εκπομπές λόγου , ακόμη και όταν το κόμμα έφθανε μόλις το 0,8 τοις εκατό των ψήφων. Ταυτόχρονα , είναι αδιανόητο να προσκληθεί για να μιλήσει οποιοσδήποτε αριστερός.
  • Σε ποιο βαθμό η σύγκρουση στην Ουκρανία διεξάγεται μεταξύ διαφόρων τμημάτων της άρχουσας τάξης ;
Η ελίτ πάντα προσπαθεί να καταχραστεί τα μαζικά κινήματα για δικό της όφελος . Αν εμείς, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη , περιμένουμε για ένα κίνημα που να είναι απαλλαγμένο από τις επιρροές του κεφαλαίου και να οδηγείται αποκλειστικά από την εργατική τάξη, θα πρέπει να περιμένουμε για πάντα. Για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο κίνημα χρειαζόμαστε μια διαφορετική μορφή κοινωνίας από αυτήν που έχουμε τώρα .
  • Μια «διαφορετική κοινωνία» , έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει ένα κίνημα ;
Ακριβώς . Δεδομένου ότι κάθε κίνημα διαμαρτυρίας αντανακλά τις αντιφάσεις της κοινωνίας στην οποία αγωνίζεται . Έχουμε ισχυρό εθνικισμό και εξαιρετικά ισχυρούς ολιγάρχες από τη μία πλευρά και καμμία παράδοση  ούτε αυτο-οργάνωσης ούτε ταξικής συνείδησης από την άλλη πλευρά . Τι είδους διαμαρτυρία θα πρέπει να περιμένουμε να προκύψει από αυτό;
  • Δεν υπάρχει καμία προοπτική ;
Ναι , υπάρχει , αλλά πρώτα πρέπει να συζητήσουμε η αριστερά : Πώς μπορούμε να δράσουμε υπό αυτές τις συνθήκες ; Πρέπει να καταδικάζουμε τα κινήματα , επειδή μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να δουλέψουμε μέσα σε αυτά; Θα πρέπει να πάμε σπίτι , διότι στην πλατεία Μαϊντάν οι διαδηλωτές επιτρέπουν στην εθνική σημαία να κυματίζει παντού και τραγουδούν τον εθνικό ύμνο ;
  • Τι προτείνει η αριστερά;
Απλά μιλώντας , αν πείτε στην πλατεία Μαϊντάν ότι είστε μαρξιστής, διατρέχετε τον κίνδυνο να τις φάτε . Αλλά το πρόγραμμα και ο χαρακτήρας του κινήματος βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό σε εξέλιξη. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στον αγώνα αλλάζουν πολιτικά πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ ανοιχτοί στην πολιτική.
  • Τι σας  δίνει αυτή την ένδειξη;
Ακόμη και το Δεκέμβριο, πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι έδιναν πίστη στον Klitschko εκείνη τη στιγμή. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ακόμη και τις μάχες που θα δίνονταν τον Ιανουάριο .
  • Πάνω σε τι μπορεί  η αριστερά να οικοδομήσει; 
Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην πλατεία Μαϊντάν θέλουν να οργανωθούν. Θέλουν άμεση δημοκρατία και όχι διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών. Υπέρ αυτών των ιδεών αγωνίζονται οι άνθρωποι απέναντι στην αστυνομία, έστω και αν την άλλη μέρα κάποιοι από τους συντρόφους τους στα όπλα δολοφονούνταν. Αυτό είναι το μέρος όπου η αριστερά πρέπει να φέρει τις ιδέες της
  • Πώς θα μπορούσε η αριστερά στο Κίεβο να κάνει τα πράγματα καλύτερα;
Πρέπει να μάθουμε να εμπλεκόμαστε περισσότερο στην συγκεκριμένη κατάσταση. Τα συνθήματα πρέπει να σχετίζονται με το πού βρίσκονται οι άνθρωποι . Επίσης , είναι ανεύθυνη η στάση κάποιων αριστερών να απέχουν .
  • Ανεύθυνη ;
Ναι. Δεδομένου ότι , αν μείνουμε μακριά , αφήνουμε τους ανθρώπους στην «δεξιά» που τόσο σοβαρά μισούμε. Κανείς δεν θα μας ευχαριστήσει γι' αυτό αν δεν πάμε εκεί όπου βρίσκονται οι δεξιοί εξτρεμιστές , εκτός από τους ίδιους τους δεξιούς εξτρεμιστές.
  • Πρακτικά μιλώντας , είναι αυτό δυνατό ;
Φυσικά . Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αφήσω την αγαπημένη μου κόκκινη σημαία στο σπίτι, γιατί δεν θα έχει καλή υποδοχή. Και τι έγινε; Θέλω να έρθω σε πολιτική επαφή με τους ανθρώπους, ριζοσπαστικό είναι αυτό που πετυχαίνει. Το γεγονός ότι μια κόκκινη σημαία δεν είναι δημοφιλής , δεν αφορά εμάς , αλλά το κομμουνιστικό κόμμα . Παρ' όλα αυτά , πρέπει να αναγνωρίσουμε το γεγονός  και να αντιδράσουμε σε αυτό λογικά .
  • Είναι δυνατόν να κερδίσει το κίνημα ;
Εξαρτάται τι εννοείτε λέγοντας νίκη. Το κίνημα μπορεί να πετύχει την πτώση του Γιανουκόβιτς . Αργά ή γρήγορα θα χάσει τη δύναμή του. Αλλά πολλοί διαδηλωτές θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί από αυτό το κίνημα .
  • Τότε, τα πάντα είναι μάταια;
Καθόλου. Πολλοί θα απογοητευθούν, θα αποκτήσουν όμως και εμπειρίες πάνω στις οποίες μπορούν να οικοδομήσουν . Κάποιοι θα αναγνωρίσουν επίσης ότι η κοινωνική πάλη είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ζωής τους. Αν επιτευχθεί αυτό στο άμεσο μέλλον, τότε θα είναι μια μεγάλη επιτυχία .

[ Πρώτη δημοσίευση στο Μαρξ 21 ]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου